Președintele rus, Vladimir Putin, speră că alegerile din Statele Unite vor genera o criză politică majoră, care să distragă atenția publicului american de la războiul din Ucraina și să permită Rusiei să mențină o poziție favorabilă pentru o confruntare pe termen lung cu Statele Unite, comentează publicația germană Süddeutsche Zeitung.
Vladimir Putin râde foarte rar la conferințele de presă, excepția fiind când sunt întrebări despre campania electorală din Statele Unite. Ultima dată a făcut acest lucru când a fost întrebat de un jurnalist american dacă are conversații private cu Donald Trump. Liderul de la Kremlin a negat că ar fi discutat vreodată în privat cu fostul președinte al SUA.
Un alt jurnalist, de data aceasta rus, l-a întrebat pe Putin ce părere are despre afirmațiile lui Trump privind oprirea conflictului din Ucraina.
”Cred că vorbește serios despre acest lucru”, a răspuns președintele Rusiei, salutând sugestiile negocierilor.
”Putin condiționează oprirea războiului de retragerea trupelor ucrainene din zonele ocupate și de renunțarea definitivă la ambițiile Ucrainei de admitere în NATO. Cerințele sunt imposibil de îndeplinit chiar și de către Trump”, notează Silke Bigalke, într-un editorial publicat în cotidianul Süddeutsche Zeitung sub titlul ”La ce speră Vladimir PUTIN după alegerile din Statele Unite?”.
În urmă cu opt ani, oficialii ruși considerau victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidențial ca fiind oportunitatea unei noi linii politice americane.
Acum, nu există așteptări ca vreunul dintre candidați să modifice substanțial relațiile cu SUA. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat recent că atât Donald Trump, cât și Kamala Harris ”au poziții negative, inamicale” față de Rusia.
”În contextul pozițiilor generale împotriva Rusiei din Statele Unite, trebuie să ne pregătim pentru o confruntare pe termen lung”, a afirmat în octombrie Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
”Pentru Putin, cel mai important este modul în care rezultatul alegerilor din SUA afectează situația din Ucraina, livrările de armament occidental și eventualitatea admiterii Ucrainei în NATO. Kamala Harris ar urma să continue sprijinul pentru Ucraina. Riscurile disputelor în cadrul NATO ar fi mai mici decât dacă Trump obține un nou mandat”, subliniază Süddeutsche Zeitung.
”Dar cel mai avantajos rezultat pentru Putin probabil ar fi unul incert, haos politic, renumărări de voturi și dubii asupra rezultatului. Cu alte cuvinte, orice situație care ar face democrația liberală să pară slabă și ineficientă, orice situație care ar îndepărta SUA de Ucraina”, concluzionează editorialistul Silke Bigalke.
Foto: Profimedia
Citește și: